06/09/24

L'Ajuntament d'Olesa reprèn les sortides inclusives per a persones amb diversitat funcional

La cadira Joëlette és una cadira d'una roda tot terreny que fa possible que persones amb mobilitat reduïda pugin fer rutes per l'entorn natural.

Image
Voluntaris i usuaris de la cadira Joëlette

Voluntaris i usuari de la cadira Joëlette participen a esdeveniments com la Cursa del Foc 

L’Ajuntament d’Olesa fa gairebé 10 anys, finals de 2015, que va adquirir la cadira Joëlette per facilitar la mobilitat per l’entorn rural a persones amb diversitat funcional. Des d’aleshores s’han fet una quarantena de sortides. A part de les rutes organitzades periòdicament, també es fa servir a diferents esdeveniments com a la Cursa del foc o l’Oli Trail. Aquest any, la cadira també es farà servir a la cursa de ciclisme Portal Attack, que se celebra el proper mes d’octubre. Any rere any també s’hi ha anat sumant entitats i escoles que l’han demanat per a diferents activitats que han organitzat. 

Per tal de donar-la a conèixer, a partir d’aquesta tardor, l’Ajuntament farà una exposició itinerant amb aquesta cadira pels diferents equipaments municipals.

Joan Soler, guia de natura de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, explica que “és una cadira molt voluminosa però molt maniobrable i té una sola roda per a que pugui passar per corriols i camins de muntanya. D’aquesta manera permet fer excursions amb comoditat en llocs no practicables amb cadira de rodes normal”. 

Audio file

Per fer possible aquestes sortides, l’Ajuntament disposa una borsa d’una quarantena de voluntaris i voluntàries. “Tothom qui vulgui, pot ser voluntari, només cal estar habituat a caminar per la muntanya. Des de l’Ajuntament s’anima a la gent a que se sumi a aquest projecte de voluntariat de mobilitat inclusiva. És una activitat molt agraïda quan veus la il·lusió de la persona que va en la cadira” destaca Soler.

Audio file

Les persones interessades en fer de voluntàries poden adreçar-se al Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments trucant al telèfon de l’Ajuntament 93 778 00 50. També és pot enviar un correu electrònic a rutes@olesademontserrat.cat o apuntar-se a través de la plataforma Participa Olesa de Montserrat.

Les entitats i escoles que la vulguin demanar per a les seves activitats, la poden sol·licitar a través del formulari web habilitat per a la cessió de material. Cada any l'Ajuntament organitza una petita sessió formativa oberta a tota la ciutadania. 

D’altra banda, les persones interessades a ser usuàries de la cadira Joëlette, s’han de posar en contacte amb el departament de Serveis Socials. Actualment n’hi ha una desena de persones.