El municipi en xifres

Olesa de Montserrat és un municipi situat a l'extrem nord de la comarca barcelonina del Baix Llobregat, a l'esquerra del riu Llobregat. El seu terme municipal té una superfície de 16,75 km². La vila està situada a 124 m sobre el nivell del mar i el punt més alt del terme és la Creu de Saba, al cim de Puigventós, a 594 m d'altitud. Està situada a 20 km del monestir de Montserrat i a 30 km de Barcelona.

Olesa de Montserrat té tres zones geològiques diferenciades: la plana fluvial, els relleus situats a l'est de la vila i les muntanyes de la Serralada Prelitoral. Aquesta última queda al nord de la vila i tenim la gran sort que apareix a la zona de Ribes Blaves.

Des del punt de vista geològic, Ribes Blaves és un lloc singular i únic, ja que s'hi pot observar la falla que posa en contacte els materials de l'edat paleozoica de la Serralada Prelitoral Catalana amb els materials de l'edat miocena de la Depressió del Vallès. La seva antigor està compresa entre els 400 i 450 milions d'anys. Està formada per materials paleozoics trinxats i triturats d'aspecte i textura farinosa i de color blavós.