26/09/20

Olesa de Montserrat commemora el Dia internacional de l'orgull LGTBI

Cada 28 de juny, l'objectiu és fer visible les múltiples orientacions sexuals i expressions de gènere, trencar els estigmes i fer una crida a la tolerància i la igualtat del col·lectiu LGTBI. A Olesa de Montserrat s'han organitzat diferents activitats virtuals i es convida la ciutadania a pintar passos de vianants amb els colors de la bandera irisada aquest mateix diumenge. L'Ajuntament, a més, ha afirmat que penjarà la bandera LGTBI i la pancarta commemorativa de la jornada com cada any.

Image
Olesa de Montserrat commemora el Dia internacional de l'orgull LGTBI

 

El Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha organitzat un seguit d’activitats en motiu del Dia Internacional de l’orgull LGTBI, que es commemora aquest diumenge, 28 de juny, amb l'objectiu de visibilitzar les múltiples orientacions sexuals que existeixen. Per a l'activitat central es convida la ciutadania a pintar, aquest diumenge, passos zebra amb els colors de la bandera LGTBI. El Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual commemora els fets del 28 de juny de 1969 a Nova York, coneguts com la revolta Stonewall, on per primera vegada es va denunciar la vulneració de drets i la repressió social contra les persones LGTBI. Aquests fets van propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar i reconèixer tant la diversitat en l’orientació afectiva i sexual com en la identitat i expressió de gènere.

Núria Jané, tècnica del departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, ha destacat que encara és necessari reivindicar el 28J tenint en compte que "la població LGTBI s'enfronta a una situació de vulnerabilitat en el seu dia a dia", una situació de vulnerabilitat que, remarca, s'ha fet agreujada arran la crisi sanitària pel coronavirus. Segons Núria Jané, aquesta circumstància es demostra amb l'increment de la demanda de suport emocional per part del col·lectiu LGTBI des de l'inici de la pandèmia al telèfon d'atenció habilitat per la Federació estatal LGTBI, o per situacions que s'han donat com ara "aturada de tractaments hormonals, o de canvis de nom, amb la importància que això té per a aquestes persones".  Malauradament, hi ha afegit Jané, també s'han incrementat les agressions al col·lectiu LGTBI. De fet, segons l'Observatori contra l'homofòbia, des de l'inici del 2020 s'han produït un total de 83 agressions, la darrera fa només uns dies a Sant Boi. 

A Olesa de Montserrat, les activitats per commemorar el 28 de juny arrenquen aquest mateix diumenge amb dues propostes virtuals que es podran veure al canal de YouTube de l'Ajuntament d'Olesa i a l'Instagram de la biblioteca Santa Oliva. La primera és l'hora del conte "Tres amb tango", a càrrec de Cúrcuma, que també oferirà un seguit de recomanacions de llibres per a la coeducació en família.

La regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Ada Agut, ha explicat que l'acte central serà el mateix diumenge que consistirà en pintar amb els colors de la bandera irisada diferents passos de vianants sota el títol "Fes un pas cap a la diversitat" i acabarà a les 12 del migdia a la plaça de Catalunya amb la lectura del manifest del 28 de juny. Aquesta acció de visibilitzar a l'espai públic al col·lectiu LGTBI no és el primer cop que es fa ja que en anys anteriors s'havien pintat amb els colors de la bandera irisada pilones de diferents carrers i una de les escales del Parc municipal. La convocatòria serà el diumenge a les 10.30h a la plaça de l'Oli. Ada Agut també ha destacat que la bandera irisada i la pancarta amb la commemoració del Dia internacional de l'orgull LGTBI es penjaran al balcó de l'Ajuntament "com cada any" malgrat la recent sentència del Tribunal Suprem que prohibeix l'ús de banderes "no oficials" als edificis públics. 

Ja el dissabte, 4 de juliol, Cúrcuma oferirà, de manera virtual, la proposta "Explorant la diversitat familiar a través dels contes", també disponible al canal de YouTube de l'Ajuntament d'Olesa i a l'Instagram de la biblioteca Santa Oliva.

L'any 2018 l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va aprovar entrar a formar part de la Xarxa de Municipis LGTBI, un organisme que té per objectiu fomentar que els pobles i ciutats adherides respectin la diversitat sexual, defensin la igualtat com a garantia d’expressió de la diversitat, i lluitin contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, entre d’altres. Alhora, la xarxa busca Impulsar el treball conjunt entre els municipis, afavorint l’intercanvi de coneixements entre els governs locals, fomentant l’acció conjunta per impulsar polítiques d’igualtat de gènere i LGTB, compartint actuacions i serveis, cooperant en la realització de projectes innovadors, i possibilitant l’intercanvi d’experiències.